Vem behöver inte hudvårdstips mot vintertorr hud? Fuskpäls, dunjacka och långkalsonger!

Det är lätt att veta vad vi behöver i klädväg för att skydda oss mot vinterväder.

Men vår hud, vårt eget så viktiga skydd mot yttre angrepp och inre kroppsfunktioner, hur håller vi den bra skyddad, balanserad och motståndskraftig på vintern?

Nu blir de flesta av oss märkbart mycket torrare i huden när temperaturen sjunker ute och luftfuktigheten blir lägre både utomhus och inomhus.
Detta kan, förutom den obehagliga känslan i sig, ställa till problem som narighet med rodnader, eksem, hudirritationer och självsprickor i huden.
Många upplever detta riktigt jobbigt och till och med smärtsamt.

Din hud är ditt största organ och mest synliga. Huden är även en spegling på hur hela du mår och det syns ganska snabbt hur du tar hand om den.

Som holistisk hudterapeut möter jag en hel del frågor kring problem med huden som både kan komma utifrån men också inifrån.

Jag vet också att det inte är helt lätt att som konsument veta vad som är rätt för dig.

Vad som är rätt är till viss del individuellt.

Dels har vi olika hudtyper samt spelar olika livsfaktorer in. Men här vill jag ge dig några bra tips till en bra grund att använda i denna kanske hudens tuffaste årstid, vintern, utanpå och inifrån.

Du kan välja att läsa den kortare versionen 1-7. 

För den mer intresserade kring holistiskt hudnyttigt läs även den kursiva texten. 


 

  1. Allting börjar med hur du rengör din hud.

Använd en väl avvägd rengöring, gärna utan syntetiska ämnen, anpassad efter din hudtyp och till respektive del av huden på kroppen. Det för att hjälpa huden behålla sin naturliga balans.

Ingen har nog missat att vanlig tvål och vatten inte är det bästa för huden. Trots det vet jag att många fortfarande använder det, inte minst på kroppen.

Men även i ansiktet, denna mest oskyddade tunnare hud än på resten av kroppen. Vanlig tvål bidrar till uttorkning och huden tappar lättare sin friskhet.

 

Mina favoritet.

Ansiktet: Olive Cleanser och ansiktsvattnet Neroli Freshner.  

Kroppen: Hair & Body Schampoo Energy samt Liquid Hand Soap Lime vid handfatet. Alla från Maria Åkerberg, som är 100 % naturliga och ekologiska, tillverkade i Sverige, och mycket dryga.

Vanliga tvålar torkar ut huden då de generellt innehåller för starka rengörande ämnen. Tvål tvättar bort, inte bara smutsen, utan i princip även allt naturligt fett som huden behöver som skydd. Uttorkning är ett snabbt sätt att få huden att tappa sin spänst och elasticitet. Men de kan också tvätta bort mikroorganismer som finns på huden.

Dessa organismer är ett nyttigt skydd som hjälper hudens motståndskraft. Liknande organismer finns i vår tarm. Som även där nu visar sig rent vetenskapligt vara mycket viktig att ha god balans av för vårt välmående. Detta är inget nytt i den naturmedicinska läran som bygger på att upprätthålla helhetsbalans i allt levande.

I denna läran tillhör nämligen organen hud och tjocktarm, samt lunga, samma grupp. Eller element som vi naturterapeuter kallar dessa fem grupper som innefattar helheten. (Elementet Luft kallas också Metal) Utan dessa organismer i balans så kan andra mindre goda organismer föröka sig och ställa till problem. 


2. Återfukta är A & O!

En fuktkräm kan man kalla hudens ”kläder” men är också nödvändig då fuktfunktionerna i huden avtar med åldern. Dessutom då vi vill välja att tvätta oss så som vi gör, mycket ofta, behöver fukt fyllas på.

Beroende på hudtyp så behöver en kräm även oftast innehålla en del fett. Här är det också viktigt med ämnen i som inte täpper till huden då huden är ett andandes organ. Att kunna andas är ….ja rent av livsviktigt:)

Mina favoriter.

För ansiktet: Ett tillägg för bättre funktion: Serum Moist,  återfuktar på djupet där funktionerna finns. Den kräm som är mitt måste: Face Lotion More, skyddar och återfuktar hudens yttre lager i ansiktet.

Och den mer näringfylda Night Creme More till natten.

Förstås ögonkrämen: Eye Creme som är avvägd för denna ännu tunnare oskyddade hud vi har runt ögonen. 

Till kroppen, Body Lotion Beautiful eller min absoluta lyxigaste av favorit, Nyheten Royal Body Creme. Ett WOW på både konsistens och doft! Hand Creme och Foot Creme förstås som alltid står vid sängen för bästa återhämtning till fötter och händer under natten.

Invärtes: Kosttillskott med Great Earth’s Bio-cell Collagen & Hyaloronsyra. Livets dryck – vatten, vatten och vatten. Utspritt i lagom mängd under hela dagen. Det ger en fin återfuktning och en klarare hud. I Butiken har vi fått in riktigt snygga vattenflaskor i tåligt glas som du hittar via länken längre ner.

Fuktfunktionerna är de som håller huden mjuk och smidig. Då dessa avtar med åldern tappar huden sin elasticitet och spänst och linjer och rynkor uppstår lättare.

Personligen tycker jag rynkor är något som inte alls är så ”farligt”. De hör till när vi fått vara med och levt länge. Sen kan de ju förstås få vara mjuka och goa!  

En bra grundläggande hudvård som en rengöring och kräm, samt dricka vatten, är till för alla åldrar för att hålla huden frisk, mjuk och full av fin lyster. Hudens friskhet har nödvändigtvis inget med ålder och rynkor att göra. 


3. Rätt sort fett är bästa skyddet.

Vi har olika mycket fett i huden beroende på hudtyp. Det är helt naturligt. Oavsätt om man har mindre eller mer mår alla hudtyper bra av att tillföra vegetabiliska fetter för att ge den viktiga vitaminer och fettsyror som hjälper hudens balans.

Även att tillföra nyttiga fetter inifrån hjälper hudens yttre mående. Fetter av bra kvalité, som inte täpper till den, är ett gott skydd mot påfrestande vinterväder.

 

Mina Favoriter.

Ansiktet: Royal Facial Oil, en fint sammansatt ansiktsolja som finns till olika hudtyper. Den går snabbt in och ner i huden, mjukar upp det undre hudlagret och ger huden den näring den så väl behöver, speciellt nu på vintern. Dessutom fint utslätande på de små torrhetslinjerna.

Kroppen: Royal Body Oil är en underbar kroppsolja som ger fin glas och samma mjukhet på hela kroppen. Sen finns det en del specialoljor för dig med problemhud, som t.ex. psoriasis, rosacia, hudsvamp, torra nagelband, torrt hår och skäggoljor mm.

Invärtes:  Great Earth Omega 3 kapslar, samt deras Super Multi Vitamin för en bra grundläggande näringstillskott.

Vad vi äter för mat spelar så klar stor roll för kroppen men också huden. Näringstät, gärna ekologisk mat, så oprocessad som möjligt har nog ingen missat är viktigt. Detta gäller också dina val av ”maten” utifrån till huden. Dina hudvårdsprodukter. Näringstät och ekologiskt är även här fin fint för hela kroppen. Och miljön!

De personer med en fetare hudtyp behöver också rätt sort oljor för att deras hud ska uppnå rätt microorganism-balans. Uttorkning av en fetare hud ger bara mer problem, ökar hudens egna fettproduktion än mer och en ”ond” spiral sätt i gång i huden. I bland med acne (en bakterie) som följd och en känsla av yttorrhet trots att den feta känslan i huden finns kvar. 

Sen finns de personer som tror att de har en fet hud. Tror säger jag på grund av att många av er inte har en fet hud. Utan den har torkat ut med fel produktval och skapat en obalans som gör att huden producerar för mycket fett. Detta för att själv akut försöka skydda sig mot yttorrheten som blivit.

I bland utlöser denna blandhy-upplevelse även då en reaktivitet, en rödhet, och kan ge eksem på huden, t.ex. vid näsvingarna.

Vid dessa problem kontakta oss hudterapeuter så du snabbt kan få rätt hjälp i din hand.

Det blir oftast både dyrt och jobbigt att leta runt själv.


4. Hudvård – inte är det väl en jobbig stund!

Många tycker det där med att göra sin hudvårdsrutin är jobbigt och får inte ta för mycket tid.

Det TAR inte mycket tid! Det ger:).

Tvätta dig ska du göra ändå. Använd då en bra rengöring i stället för tvålen, det tar inte mer tid, men huden får en så mycket bättre start.

Sen tänker jag att resten, de få minuterna det tar att ge huden sin näring och att återfukta den – Se denna stund på dagen, morgon och kväll, som din Mindfullnessstund.

Passa på att ta några djupa andetag, syre är i sig ett rent naturligt bra hudvårdande ämne ;), och njut med alla dina sinnen.

När du med dina händer berör din hud så aktiveras dina måbrahormoner, ditt oxyitocin, i din hjärna.  Detta hormon gör oss lugna och ger en lyckokänsla i kroppen, ja faktiskt rent av förälskade. Dessutom gör den lätta egenmassagen att din cirkulation främjas. Slag och skräp kan transporteras ut. Vilket i sig ger huden en bättre spänst och lyster.

Så njut medvetet av denna din hudvårdande stund på dagen. 

Känn den holistiska välmående vinningen med din hudvårdsritual!

 


 

5. Grädden på moset!

”Jag har aldrig varit på en behandling” – något jag fortfarande hör efter många år i branschen.

Härligt är att fler och fler ändå har hittat den välgörande effekten behandlingar har.

En ren investering faktiskt. Dels får man en behaglig upplevelsestund i nuet, som man ser fram i mot innan, och lever på ett tag efter.

En behandling ger alltid en bra nystart för din hud och nya vanor. Du får också alltid bästa hjälpen med hur du sen kan ta hand om dig själv varje dag hemma.

 

Hudterapeutyrket är ett hantverksyrke av teoretisk och praktisk erfarenhet. En del hantverk kan vi göra själv men en del behöver vi hjälp med. Vi som jobbar med hud är proffs på att vilja lösa de problem som kan uppstå. Men framför allt vara ditt stöd så att du sen kan hålla din hud i bästa skick själv hemma.

Att komma på behandling är också en fantastisk god upplevelse av att få bli omhändertagen. Det är en riktigt bra friskvårdsinvestering för hela kroppens mående. Jag brukar tänka på det där med att vi helt självklart måste lämna in bilen på service…. och då är ändå en bil utbytbar…det är inte hela kroppen. Är det dags för dig och din behandling? Din investering för en service på hud och kropp!


 

 

6. God-natt och Gott-ljus!

God sömn och frisk luft i dagsljus. Ja, det är inget nytt under solen, men just detta tåls att påminnas om. Både ljus och mörker syns ganska så direkt på huden om den fått bra och balanserad dos av.

Så ut i friska luften och se till att få sova gott!

 

 

Att komma ut minst 20-30 minuter i dagsljus och röra på sig och få frisk syre i lungorna är gott för hela kroppen. Speciellt viktigt så här års när det är mörkt. D-vitamin ni vet!

Hela denna stund påverkar också vårt hormonsystem som sen gör att vi sover bättre på natten.

Hitta sin sovklocka. Alltså känna efter när på kvällen du är trött och faktiskt se till att komma i säng då. Lämna elektroniken utanför sängkammaren så det finns så lite yttre intryck som möjligt precis innan du ska sova. Vädra gärna ur sovrummet eller sov med fönstret lite öppet. Se till att det är mörkt i rummet.

Försök att tänka goda tankar eller på något bra som hänt under dagen. Andas lugnt ner i magen och känn hur tankarna svävar fritt förbi till morgondagen. Just här och nu kan du inte lösa något. Det gör man bättre efter en god natts sömn. En god natts sömn, en skönhetssömn, syns direkt på huden morgonen efter.


 

7. Le

En annan rent vacker och helt naturlig tips som kan få till din skönhet att blomma än mer är – dra på smilbanden och LE. Låt dina ansiktsmuskler dra läppar uppåt så mycket och ofta du har något och någon att le åt. Det är faktiskt så att även när vi inte känner för att le, (vilket förstås vi inte alltid vill eller behöver då alla känslor är helt ok och tillhör hela livet)

Men i bland kan vi behöva få in den där mer lätthetskänslan som leende ger.

Då kan vi behöva hjälpa till och ”lura” hjärna att tro den är glad genom att ”låtsas” att vi är glada.

Le då rent mekaniskt i ca 1 minut så tror hjärnan att vi är glada…och vips!  Så känner vi oss det. Tanken påverkar känslan och tvärs om.

Det kan väl aldrig göra någon som helst skada, eller hur:). Och kostar så lite!

 

 

Vill du ha bra behandlingserbjudanden samt produkter som jag rekommenderat hittar du dem hos mig på Derma Holistica i Broby och här finns en länk där du får

Mer tips på bra erbjudanden

Nu är det ju snart jul och kanske det är något att sätta på önskelistan:)

För att ge dig själv ett mer vackert välmående 2019 som kan starta redan… nu!

Jag ser fram i mot att få möta dig!

Marie

Holistisk Skönhetscoach

Derma Holistica