Solvanor och solskydd är ett hett ämne.

Debatten kring vårt solande och hur vi ska förhålla oss till vårt varande i solen är ofta på tapeten.
Nu inför stundande semestertider blir den högaktuell igen.

 

Vad ska man välja?

Hur ska man välja och förhålla sig?

Ingredienser – miljöfarligt – hälsofarligt – små barn.

Spf – kemiskt – fysiologiskt.

Solen som helhet – farlig eller nyttig?

Ja, funderingarna kan bli många som jag får en hel del frågor omkring.

 

 

Solen – en risk för dig och din hud?

 

 7 antagande om hur jag ser på saken!

  1. Välj naturliga ingredienser. Det tror jag kroppen kan känna igen och därför belastar kroppens olika system mindre – men gärna färdiga produkter som seriöst har ett intresse av att ha en balanserad sammansättning som du kan vara trygg i.
  2. Välj en färdig produkt. Det ger dig en klarare bild av hur mycket skydd du har mellan UVA, UVB och UVC. I bland läser jag om enskilda naturliga produkter som kan användas som solskydd – och ja det går, men du behöver känna din hud och din kropp väl för att veta hur säkert skydd du har då.
  3. Välj det fysiologiskt solskyddsämnet. Jag förespråkar främst Titaniumdioxid och som INTE ska vara nanopartikelbehandlad. Titaniumdioxid är en helt naturlig ingrediens och den mineral som är godkänd av EU att använda och i sin rätta form inte absorberas av huden.
  4. Valet av Spf kan också något invagga oss till att tro att hög spf är mycket säkrare, ja det är säkrare. Mellan en Spf 15 och 30 är den ökade solskyddet ca 3 % högre. Så mycket säkrare är man inte. När du använder fysiologiskt solskydd kan du lättare välja att applicera ett tjockare lager som kan öka solskyddet då det inte absorberas utan stannar på hudytan. Så fort du ser antydan till rodnad i din hud (vilket du också lättare ser när du använder fysiologiskt solskydd) SLUTA vistas i sola, gå undan och låt huden återhämta sig. Något annat finns inte!
  5. Hur du ska och kan vistas i solen är individuellt. Beroende på hudtyp, årstid och breddgrad. Små barn under 3 år bör inte vistas i solen utan kläder och att endast använda fysiologiskt solskydd med titaniumdioxid som enligt Läkemedelsverket och Naturskyddsföreningen anses hälso- och miljövänligt. Det som är själva kärna för ALLA är – BRÄNN dig ALDRIG – men så klart ska vi och bör vi vara i solen för….
  6. Solens strålar är den viktigaste källan för att  hjälpa oss att bilda D-vitamin. En vitamin som sägs motverka en del sjukdomar. D-vitamin bildas i kroppen genom att vår hud får direkt kontakt med solens strålar en liten stund varje dag. Därför tror jag inte på solskydd året runt på vår breddgrad generellt.
  7. Solskyddsmärken att välja på finns det många av. Jag väljer just nu i första hand produkter från Maria Åkerberg. Dessa erbjuder och använder jag på salongen och i butiken till er kunder som också vill göra medvetna val kring ert skönhets och hygienval – båda för miljön och för hälsan. Jag lägger största vikt på att ge dig personliga råd och information kring hur du kan gör bästa valen till dig. Det är inte alltid lätt att veta sin hudtyp och jag ser ofta hur hudprodukts-val, som var tänkt rätt, lätt kan bli fel.

 

 

Vill du veta mer om solskydd och verksamma ämnen? Vilka produkter som kan var en bra hjälp till dina solvanor? Du kan alltid boka en egen stund kostnadsfritt med mig.

 

Du bokar Hudvårdskonsultation 15 minuter, på telefon 072-5717213 eller via länken här https://www.bokadirekt.se/places/derma-holistica-17799

Solen är vår livsljus till allt – utan den inget liv över huvud taget.

Så njut av ljuset och solen men gör det medvetet!

// Marie

Derma Holistica

Holistisk Hudvårdscoach

Hudvårds- och Naturterapeut

 

 

 

Kort om Maria Åkerbergs produkter

Maria har sedan ett par decennier tillbaka erbjudit hudvårdsprodukter med ett innehåll som alla kan utläsa och förstå på förpackningen. Hon garanterar ekologiska ingredienser och produkterna tillverkas i Sverige. Hela företaget har ett medvetet aktivt miljöengagemang inom hela sin verksamhet så som tex förbrukningsmaterial och förpackningar. Du kan läsa mer här om deras policy

Maria Åkerbergs filosofi

 

Några länkar där du kan följa utvecklingen kring bestämmelser om solskydd.

Länkar Läkemedelsverket.

Obs! Numera är zinkoxid tillåtet även i solskydd, se sista länken.

https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2007/Titandioxid-och-risk-for-cancer-/

https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2012/Angaende-zinkoxid-Zinc-Oxide-i-solskyddsprodukter/

https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Foretag/Kosmetika/Sarskilda-innehallsamnen/Zinkoxid/

Länk Naturskyddsföreningen (första från 2008 men mig veterligt fortfarande troligen aktuell bortsätt från zinkoxidbestämmelsen och förhoppningsvis och troligt att ämnet från de omnämnda produkterna  på deras sida är reglerat sedan dess av tillverkaren)

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/miljogifter-sprids-fran-solkramer

http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2017-3/sola-sakert

Detta är endast en liten del och mycket mer finns alldeles säkert att läsa och fördjupa sig i om man är intresserad av att följa utvecklingen. Helt säkert är, forskning, råd och rön lär fortsätta.