Hur känns din hud just nu?  Är du som så många ständigt på jakt efter den rätta krämen, tvålen eller schampot för att huden känns torr, stramar och är lite fnasig? Kanske den t.o.m. kliar och rodnad, är irriterad liksom av små sår, utslag och sprickor?

Många tycker det är svårt att hitta rätt produkt i detta ”hav” av hudvårdsprodukter och ofta så blir det bara någon hudvårdsprodukt ” i farten” som kommer i vår väg. Vi köper och provar och så provar vi något nytt igen och i bland ger vi liksom bara upp.

Hudproblemen verkar dessvärre bara öka enligt min uppfattning. Många lider av torr och uttorkad hud i dag som då i förlängningen kan ge både eksem och utslag.

Även inflammationer och små finnar och smärtsamma sprickor på huden på grund av uttorkning ser jag i princip varje vecka.

Huden vårt skydd.

Huden är ju vårt yttersta skydd och verkar så bäst om den är i optimal balans, alltså mjuk och smidig, lagom fuktad och lagom med fett. Då kan våra naturliga mikroorganismer som ska finnas där hålla huden i god kondition. Vi har både ett gäng av ”goda krigare” som håller de andra, som också finns på huden –   vi kan kalla dem the bad guy’s, i schack som annars tar över och ställer till oreda.

Det kan då ge både smärta och lidande och vi känner oss inte så fina som vi vill.

Babylent och skonsamt.

Jag, och några till, har en teori kring hur det som var tänkt rätt kan bli så lätt fel.

Ofta ser jag hur fel produktval till hudtyp, men också vad produkter kan innehålla, samt maten vi äter kan påverkar detta.

Så här kommer några tips på produkter för kroppen  som jag ser har hjälp många med hudproblem – på helt naturlig väg, ekologiska, närproducerade, utan kemiska, syntetiska ämne från Maria Åkerberg

1. Rengöring.

Som jag ser det finns det allt för oftast helt onödiga kemiska rengörande ingredienser att utsätta huden för. Det finns skonsammare, som i MÅ Hair & Body Schampo. I dessa duschtvålar, som också funkar för håret, använder man endast vegetabiliska lödderämne, mycket snällare mot både hud och vattendrag. Dessa duschtvålar finns i ett flertal olika sammansättningar med naturliga dofter och verksamma eteriska oljor i.

Nykomlingen i tvålfamiljen är Liquid Soap. Denna välbehövliga handtvål för oss som tvättar händer många gånger per dag. Uttorkade händer är det många som får problem med speciellt så här års.

Så rengöringen är den bästa starten till all god balans.

Många duschprodukter och tvålar innehåller ofta kemiska tensider (rengörande ämne) som Natrium Lauryl Sulfat eller Sodium Lauryl Sulfat som kan torka ut huden.

2. Få bort döda hudceller.

Jag har sagt det förut och här kommer det igen….

Peeling – en hjälpare för huden som man kan använda 1-2 gånger i veckan för att få bort de döda hudceller som finns på ytan. De kan minska hudens förmåga att absorbera näringsrika produkter som vi vill ha ner i huden. Det är ju också dessa som vi t.o.m i bland ser med blotta ögat som fnas och en torr vitaktig ”hinna” på hudytan. Bort med den! Fast skonsamt och milt och tänk på att vi sett flera rapporter om plast i haven som ställer till oreda, så snälla välj peeling UTAN små plastkulor i!

Mina favoriter som jag växlar mellan är Salt Scrub för kroppen, Energy eller White Choklad, De har ljuvliga dofter av olika verksamma eteriska oljor, vegetabiliska närande oljor och milt scrubbande saltkorn som också ger mineraler till huden.

Detta gör hela kroppen mjuk och len och jag kan lova dig – dessa måste man bara uppleva! Går alldeles utmärkt att använda på både händer och fötter med. Dessa fötter som vi så här års stänger in i strumpor och skor, de kan behöva all hjälp de kan få, eller hur:)

3. Fukta huden.

Att dricka vatten är det bästa och mest livgivande vi kan ge vår hud.

Vatten återfuktar vår hud inifrån och hjälper kroppens utrensnings organ att skölja ur skräp och gifter som kan bildas.

Men drick lagom annars kan du sköljer ur även nyttiga näringsämne. Försök få i dig något glas även mellan måltiderna så blir det nog lagom:). Smaksatt med lite gurka eller citron ger lite exar piff och sägs kunna hjälpa kroppen ytterligare i sin reningsprocess.

Fukt behöver vi oftast tillföra även utifrån, först och främst för att vi väljer att tvätta oss ganska mycket i dag. Men också för att vi inte med åren kan återbilda naturlig fukt i huden på samma sätt som när vi är yngre.

Till kroppen finns härliga härliga lyxiga Body Lotion Beautiful eller Body Lotion Energy två stora favoriter hos mina kunder, och ja, det är lätt att förstå varför. Smidig konsistens som lätt absorberas och inte känns kladdig och dessutom dryg då du inte behöver mycket.

Här är det också hög kvalité på ingredienserna och noga utvalda för att upprätthålla naturlig balans.

4. Fett

För att djupbehandla huden och hjälpa till om det uppstått problem som eksem eller sprickor i huden av uttorkning är 100 % vegetabilisk produkter av olika kallpressade oljor att föredra.  Alla oljor har olika näringsämne som också visat sig sedan lång tid ha god förmåga att låta huden återhämta sig fint och behålla sin balans av mikroorganismer som den behöver för att vara frisk..

Dessa mjukar också upp och ytterligare ger huden bra förutsättningar för god balans.

Så prova en naturlig väg innan du måste ta till kemiska eller kanske inte alltid nödvändiga medicinska salvor!!! Dessa naturliga har ju oftast ingen biverkning och är biologiskt nedbrytbara.

Det finns ett flertal vägar och produkter som kan hjälpa till mot både problem med självsprickor på händer och fötter, atopiskt eksem, psoriasis, rosasea, perioral dermatit, svamp, mjälleksem, uttorkade kinder och såriga barnrumpor, för att nämna några.

Här i finns inga ”utfyllnadsmedel” alltså ämnen som kan finnas i produkter som egentligen inte har någon närande effekt på din hud. Ämnen som bara gör att du har en ”krämig” känsla. 

5. Näring.

 

Även det vi äter har stor påverkan på huden och det här med hudproblem och mat och näring är ett stort kapitel som jag, om jag ska hjälpa till, helst ser till dig som individ. Det gör jag i så fall i en Naturmedicinsk konsultation. Detta är en bokningsbar samtalstid där vi tillsammans tittat på vad just dina problem och behov kan vara för att nå en friskare hud på naturlig sätt.

Du kan boka här https://www.bokadirekt.se/places/derma-holistica-17799

Men generellt kan jag rekommendera att försök äta så obesprutad och oprocessad mat med så många olika färger du kan tänka dig. De har ett högre vitamin- och mineralinnehåll som gynnar hela kroppen på alla sätt.

Skulle detta inte räcka till så får man kanske i bland hjälpa kroppen med tillfälliga kosttillskott. Här är några från Great Earth som jag har i butiken.

Vad och hur mycket och i vilka kombinationer är individuellt och det bör man rådfråga kunniga personer om innan.

Så:) det var lite ”matnyttigt” om hud i balans på naturlig väg. En tänk att detta då inte bara är skonsamma mot din hud utan även högst skonsamma mot våra övriga miljöer som vatten och jord, alltså HELA naturen.

Produkter med naturligt innehåll låter huden bygga upp sitt naturliga skydd igen, och ändå kan vi få lukta gott och vara så optimalt rena och fräscha som vi vill. Och bibehålla en frisk naturlig hud.

Det funkar och ger resultat!!!

Både för män, kvinnor och barn, ja jag använder schampona till och med till hundbad:)

Lev väl och var vänlig mot både dig, andra och naturen.

Marie