OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hur många av oss vet egentligen vad våra kosmetikaprodukter innehåller och gör det någon skillnad med vad vi väljer att använda?

Jag har hört att vi använder runt en 110 ton bara i Sverige – dagligen – för att vara rena och känna oss snyggare!

Att förstå vad alla dessa produkter innehåller är inte lätt att utläsa på produkternas mer eller mindre konstiga namn. – Allt låter kemiskt!

Och kemi är det oavsett om det är syntetiskt tillverkade produkter eller naturliga.

Att alla enskilda ämnen är kemi och det blir ”ny” kemi när dom blandas med varann, det tror jag alla kan vara överens om. I bland farliga, i bland inte.

vad-r-en-kemisk-reaktion-1-638

Ökande intresse.

Intresset av att använda helt naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter ökar stadigt.

Är dom mycket bättre än syntetiska? Hur ska vi veta när vi knappt kan läsa på och förstå innehållen?

Alla kosmetiska produkter som säljs på marknaden ska följa vissa regler och registreras hos Läkemedelsverket för att få säljas till oss konsumenter. En slags ”säkerhet” för oss. Någon kontrollanalys av produkterna gör man mig veterligen inte för just den registreringen.

I många hudvårds och makeup produkter kan det finnas syntetiska ämnen som har visat sig, var och en och i för stora doser, kan vara rent hälsofarliga. Orsaka cancer, hormonrubbningar, vara hud irriterande. Flera kan inte brytas ner av naturen utan lagras och kanske då går runt, runt i vårt kretslopp.

dod-fisk-skylt

Naturligt eller onaturligt?

Sannolikheten att de fylls på i oss och i naturen är troligen ganska stor.

Vi fortsätter använda många syntetiska ämnen. Reningsverken klarar dessvärre inte av att ta hand om och och urskilja alla ämnen och de passerar igenom och ut i naturen.

Det finns de som menar att syntetiska ämnen inte är speciellt farliga för oss att använda i de doser som finns i varje produkt.

Nej, kanske inte i varje enskild användning men hur blir det efterhand och av den mängd  användandet tillsammans?

Även naturliga ämnen kan i för stor doser bli toxiska och irriterande för huden.

T.ex. eteriska oljor i koncentrerad form är sådana som inte och aldrig ska användas outspädda.

De kan vara direkt frätande. Eteriska oljorna är växternas absoluta koncentrat av kraft som säkert finns där för att växterna ska kunna skydda sig mot angrepp från annat i naturen.

Alla växter har sina potentiella verksamma ämnen som alltid ska användas med förnuft och med kunskap. Vissa är ju faktiskt dödligt giftiga.

Där i mot tror jag att ju naturligare ämne desto lättare har kroppen och naturen möjlighet att känna igen dess kod och veta hur den ska hanteras.

klibild-allargi

Allergier verkar vara ett ökande problem i västvärlden.

Det är vårt immunförsvar som ”överreagerar” mot vissa ämnen och varför? Ja, det diskuteras också.

Vi kan vara och bli allergiska mot både syntetiska och naturliga ämnen.

Vet man att man är allergisk mot något så ska man, så långt det går, inte utsätta sig för de ämnena. Känner man sig osäker när det gäller hudvård så kan man alltid be om en liten provburk för att göra ett litet test i armvecket med produkten några dagar först.

img_3421

Har vi något val?

Vissa säger att huden inte kan ta upp verksamma ämnen mer än 0.2-2 %.

Jag har också hört att vissa medicinska preparat kan tas upp mellan 6-10 %

Så faktum är att huden kan ta upp ämnen och oavsett hur mycket så finns 100 % i omlopp som går ut i naturen med största sannolik genom vattnet, för eller lite senare. Det är mätbart.

Dessutom tappar vi några gram av förbrukade, döda, hudceller varje dag. Alltså ca 7000 ton döda hudceller tappar mänskligheten varje dag! Oj! Var hamnar dom?

Många produkter sköljer vi av som t.ex peeling produkter som kan innehålla plastkulor som ”scrubbande” ingrediens. Dessa plastkulor hamnar i våra hav där de påverkar fiskens överlevnad. Det har visat sig att i något led av fiskbeståndet blir undernärda då de tror de äter plankton men istället får i sig plast och näringskedjan rubbas.

img_3273

Så som i allt annat får vi göra våra egna fria val utifrån den information som gess och det vi tycker känns bäst. Det bästa med detta är att vi har val att göra.

Jag vet i alla fall vad jag vill göra för val:)

dsc_0124

Det är tillsammans vi väljer för de större effekterna.